Strategidokument

Fyra viktiga plattformar för förankring av arkivpedagogiskt arbete

Skolans läroplaner och kursplaner

Det är Skolverket som sätter ramar för hur den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen ska bedrivas och bedömas. Det görs bland annat genom läroplaner som övergripande beskriver skolformens värdegrund och mål, och kurs- och ämnesplaner som beskriver mål och innehåll för ett särskilt ämne. 

Förskolan

Läroplan för förkolan (Lpfö18)

”I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa.” (Lpfö18, sidan 9)

Grundskolan

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr22)

”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Genom ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande.” (Lgr22, sidan 8)

Kursplan för ämnet Historia

Syfte ”Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar sitt historiemedvetande och sin historiska bildning. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial. Eleverna ska också ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historiska kunskaper. Arbetet med källor ska även ge eleverna förutsättningar att leva sig in i det förflutna.” (Lgr22, sidan 180)

Årskurs 1-3

Anpassade grundskolan

Läroplan för anpassade grundskolan (Lgra22)

”En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Genom ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande.” (Lgra22, sidan 8)

Kursplan för Samhällsorienterande ämnen (geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap)

Syfte Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska syfta till att eleverna utvecklar nyfikenhet på och intresse för människan, samhället och omvärlden i dag och i det förflutna.

Årskurs 1-3

Gymnasieskolan

Läroplan för gymnasieskolan (Gy11)

”Det historiska perspektivet i undervisningen ska utveckla elevernas förståelse för samtiden och beredskap inför framtiden.” (Gy11, sidan 4)

Ämnesplan för Historia

Syfte Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar sitt historiemedvetande genom kunskaper om det förflutna, förmåga att använda historisk metod och förståelse av hur historia används. Att arbeta med historisk metod ska ingå i undervisningen. Det innebär att eleverna ska ges möjlighet att söka, granska, tolka och värdera olika typer av källor samt använda olika teorier, perspektiv och verktyg som förklarar och åskådliggör historiska förändringsprocesser.

Anpassade gymnasieskolan

Läroplan för anpassade gymnasieskolan (GySär13)

”Det historiska perspektivet i undervisningen ska utveckla elevernas förståelse för samtiden och beredskap inför framtiden. Undervisningen ska också utveckla förståelse för kunskapers relativitet och förmåga till dynamiskt tänkande.” (GySär13, sidan 4)

Ämnesplan för Historia

Syfte Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om det förflutna och om hur historia används. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förståelse för hur tolkningar av händelser och skeenden som inträffat i det förflutna påverkar synen på nutiden. Eleverna ska också ges möjlighet att själva använda och tolka historiska källor.

Nationella kulturpolitiska mål

Målen för kulturpolitiken är att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund, att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling.

För att uppnå de kulturpolitiska målen ska kulturpolitiken bland annat:

Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.

31. Barn har rätt till lek, vila och fritid.
Konventionsstaterna ska respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och ska uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet samt till rekreations och fritidsverksamhet.

Se även punkterna 13, 17 och 28.

Regionala kulturplaner

Kultursamverkansmodellen är en finansieringsmodell som innebär att varje region får en samlad summa statliga medel att fördela till regional kulturverksamhet i respektive region.

För att ta del av finansieringen ska regionerna upprätta regionala kulturplaner som beskriver inriktningen på den regionala kulturverksamheten inom sju utpekade kulturområden, däribland regional enskild arkivverksamhet.