Yrket Arkivpedagog

Metodiskt och målgruppsanpassat

En arkivpedagog arbetar med att pedagogiskt tillgängliggöra arkiven för olika grupper i samhället. Genom till exempel visningar, föreläsningar, kurser, workshops, och diskussionsforum introducerar arkivpedagogen besökaren för materialet. 

Arkivpedagogen utgår från målgruppen, gör pedagogiska urval och hjälper deltagarna att till exempel knyta samman olika informationskällor för att tydliggöra sambandet mellan dåtid, nutid och framtid.

Skillnaden mellan att arbeta pedagogiskt som arkivarie och metodiskt arkivpedagogiskt kan åskådliggöras så här:

I rollen som arkivarie

I rollen som arkivpedagog

Gemensamt
verksamhetsområde

Baserat på Sara Gruts modell i #arkividag: relevans, medvirkning, dialog (2016)

Utbildning

Många som arbetar som arkivpedagog har en bakgrund som lärare. En del har sedan läst in arkivvetenskap som komplement, medan andra lärt sig arkivvärlden genom praktiskt arbete. Andra har arkivutbildningen i grunden, men har vidareutbildat sig inom pedagogik. Om man är intresserad av att utbilda sig till arkivarie med inriktning mot förmedling följande utbildningar vara av intresse:

Arbetsmarknad

Allt fler arkivinstitutioner idag förväntas att prioritera publikt arbete. Detta gäller såväl inom den enskilda sektorn som den offentliga. De större stadsarkiven har ofta en arkivpedagog anställd liksom länsarkiven som ingår i Kultursamverkansmodellen.